Otok Pašman – povijest

Davno, u dubokoj prošlosti skrasio se otok Pašman u kolajni otoka, otočića i hridi zadarskog arhipelaga. Dijelio je s njima kroz vjekove sve privilegije i teškoće koje nose more, vjetar i sunce – roditelji koji svakom otočaninu pružaju čistu ljubav i životno nadahnuće u zamjenu za vječnu vjernost i poštovanje. U svakom povijesnom trenutku, život ljudi na otoku Pašmana bio je „kruh sa sedam kora“, od jako davnih pretpovijesnih vremena, preko starih Liburna, Rimljana i Hrvata sve do danas.

Ime otoka

Ime otoka mijenjalo se kroz povijest. Najraniji spomeni potječu iz 10. i 11. stoljeća. Verzija imena u hrvatskom obliku, koju koristimo i danas, prvi se put spominje u 14. stoljeću, a od 15. stoljeća naziv Pašman postaje stalan.

Unatoč vrlo kasnom prvom dokumentiranom spomenu, otok Pašman nosi svjedočanstva ljudske prisutnosti još od rane prapovijesti, kada Pašman još nije ni bio otok. Današnji, otočki krajolik počeo se formirati prije otprilike 12.000 godina u srednjem kamenom dobu.

U novu eru Pašman ulazi kao dio Rimskog carstva. Prije rimskog doba, otok i njegovo stanovništvo bili su sastavni dio liburnske kulturne skupine. Kada su Rimljani u 1. stoljeću prije nove ere pokorili Jadasine (liburnska zajednica na zadarskom području), i pašmanski su Jadasini došli pod njihovu vlast. Otok je tada zajedno sa susjednim otokom Ugljanom postao sastavnim dijelom agera koji je pripadao rimskom gradu Iaderu (današnji Zadar).

Srednji vijek

U srednjem vijeku vremena su bila sve samo ne mirna. Pašman je zajedno s Dalmacijom živio kroz političke mijene. U uskom vremenskom tjesnacu izmijenili su se bizanska, hrvatska, hrvatsko-ugarska i mletačka vlast.

Otok je konačno zaplovio mirnijim morem u novome vijeku pod okriljem Venecijanske Republike, čijim je galijama nerijetko davao najsnažnije mornare. Nakon globalnih turbulencija u Europi za vrijeme napoleonskih ratova, otok je pronašao novi mir u Habsburškoj monarhiji sve do Prvog svjetskog rata.

Iako sa sve četiri strane okruženi morem, stanovnici otoka nisu bili pošteđeni globalnih turbulencija tijekom 20. stoljeća. Ratne teškoće, nerazvijenost otoka i privlačnost gospodarski razvijenih područja odnosili su bujice mladih s otoka „trbuhom za kruhom“ preko mora u gradove i prekomorske zemlje. Niti Kraljevina Jugoslavija prije Drugog svjetskog rata, niti komunistička SFR Jugoslavija nisu uspjele zaustaviti odljev mladosti s otoka.

Otok je ipak uspio prebroditi teško 20. stoljeće koje se završilo konačnim ostvarenjem samostalne i suverene Republike Hrvatske. Kao njen ponosni član Pašman je u novo tisućljeće zakoračio s modernizacijskim naporima, putem tranzicije iz pretežno poljoprivrednog otoka u otok turističko-ugostiteljskog karaktera spreman prigrliti svakog pojedinca željnog odmora u kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi.

Izvor: pasman.hr

Tagged: Tags

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.